23 iunie 2013

Dixit

Jocul Dixit este unul dintre cele mai cautate jocuri atunci cand vrem sa petrecem si sa ne amuzam alaturi de prietenii nostri. Nu ai cum sa te plictisesti cand esti provocat sa creezi indicii verbale nici prea grele dar nici prea usoare....Avand o multime de carti minunat ilustrate ne dezvolta imaginatia si usurinta de a ne exprima in public. Foarte usor de invatat regulile, cu siguranta va fii indragit de intreaga familie sau de grupul de prieteni. 
sursa imagine starlesitacle.com, dixit, joc dixit, dixit game, cum se joaca dixit, board  game, board games, board game pt tineri,jocuri pentru tineri,jocuri de cuvinte, jocuri cu carti de joc, joc de societate, jocuri de societate, jocuri de societate pentru copii, jocuri de societate pentru adulri, game night, cum se joaca, boarg games blog, despre dixit, cum se joaca dixit, dixit odisea, jocuri de imaginatie, activiatati de dezvoltare a imaginatiei, jocuri pentru dezvoltarea imaginatiei, jocuri pentru dezvoltarea vocabularului, vorbit in public, jocuri cu explicatii, jocuri cu indicii, jocuri de cuvinte, jocuri cu propozitii,jocuri la limbaj, jocuri de petrecere, jocuri de petrecere tineri si adulti,jocuri antiplictiseala, jocuri cautate, jocuri de petrecere, jocuri distractive, board game de petrecere, ,jocuri de familie, jocuri de craeativitate, activitati de creativitate, activitati in familie, jocuri in familie,, ilustratii minunate, ilustratii, carti de joc, carti de joc cu imagini


Vârsta jucătorilor. De la 6 ani in sus

Durata: 30 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 3  jucători, pana la 12 jucatori.

Obiective. incurajarea socializarii, petrecerea timpului alaturi de prieteni, dezvoltarea atentiei si a vocabularului, a capacitatii de a povesti in public, dar  si dezvoltarea imaginatiei.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior, de obicei la masa.

Materiale necesare. jocul de societate Dixit (cel putin jocul de baza care contine o tabla pe care inaiteaza jucatorii in functie de punctaj, 6 iepurasi, carti cu imagini, piese cu care se voteaza de 6 culori, numerotate. )

Pregătirea jocului. Li se spun jucătorilor regulile de joc cât mai clar. Fiecare jucator primeste cate un iepuras si il plaseaza pe tabla de scor la 0. Se amesteca cartile cu imagini si se impart cate 6 la fiecare jucator. Atentie, nu este bine sa fie vazute cartile de adversari! De asemenea se impart la fiecare jucator piesele cu care urmeaza sa voteze, in functie de numarul jucatorilor, atatea piese cati jucatori participa (de exemplu, daca sunt 4, fiecare jucator ia 4 piese numerotate de la 1 la 4, etc.)

Cum se joacă "Dixit" . Jocul Dixit se joaca in mai multe runde avand cateva etape:

Mai intai se alege un jucator care va fii povestitorul la acea runda. El alege o carte din cele 6 pe care le are si va spune cu voce tare o propozitie ca indiciu fara sa arate cartea celorlalti. Propozitia poate sa fie scurta, doar un sunet, inspirata din filme sau cantece, proverbe, etc.

Ceilalti jucatori aleg dintre cartile lor pe cea care se potriveste cel mai bine cu indiciu spus de povestitor si ii dau cartea povestitorului, fara sa fie vazuta de ceilalti.  povestitorul le amesteca cu carteasa si le aseaza pe masa cu fata in sus, numerotate fiind de la 1la 6, de la stanga la dreapta. 

Jucatorii au scopul sa gaseasca cartea descrisa de povestitor. Acestea vor vota in secret cartea pe care o banuiesc asezand in dreptul ei piesa de vot. Nu au voie sa-si voteze propia carte.de asemenea, povestitorul nu are voie sa voteze. 

Dupa ce toti au votat are loc punctarea:
1. atunci cand toti gasesc imaginea povestitorului acesta nu primeste nici un punct iar jucatorii primesc cate 2 puncte;
2. daca nici un jucator nu a gasit imaginea povestitorului acesta nu primeste nici un punct iar jucatorii primesc cate 2 puncte;
3. in celelalte cazuri povestitorul primeste 3 puncte si, de asemenea, jucatorii care au gasit imaginea;

La final jucatorii isi inaiteaza iepurasii pe tabla cu scor atatea patrate cate puncte au acumulat. 

Apoi jucatorii extrag din teancul de carti din nou carti pt a-si face din nou 6 carti. 
jocul se termina cand se termina cartile cu imagini. Jucatorul care a acumulat cel mai mare punctaj, castiga.

Observatii:
daca povestitorul descrie imaginea prea exact risca sa ghiceasca toti jucatorii iar daca o va descrie prea vag, nu o vor ghici. este important ca acesta sa gaseasca o modalitate de a crea indicii nici foarte usoare, dar nici foarte grele. Desi pare greu sau inposibil, inspiratia vine cu siguranta dupa cateva runde de joc. 

Variante de joc:
1.se poate juca in 3. in acest caz jucatorii vor primi cate 7 carti  si vor da pe masa cate doua carti inaite de a se vota. 
2.varianta in care se mimeaza si se canta. povestitorul poate oferi indiciul celorlalti participanti mimand sau cantand