21 octombrie 2010

Mima




Vârsta jucătorilor. De la 8  ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 6 jucători în sus. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât se distrează mai bine.

Obiective. Joc de rol, apropiere între jucători, comunicare, muncă în echipă, se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior

Materiale necesare. Nu sunt necesare. Optional, biletele cu cuvinte ce trebuie mimate.

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile jocului.

Cum se joacă Mima ":  Se aleg două sau mai multe echipe. Fiecare echipă se vor gândi la cuvinte pe care să le dea pentru a fi mimate de echipa adversă. Pe rând un copil de la prima echipă primeşte un cuvânt. El trebuie să mimeze în faţa echipei lui pentru ca aceasta să ghicească. Nu are voie să vorbească. Pentru răspunsuri se aleg nişte semne. De ex. Pt “da”, se dă din cap de sus în jos; pt “nu”, se face semnul de nu cu degetul, pt aproape sau pe aproape/sinonim”, se mijcă degetele arătătoare unul pe lângă celalat, etc. Se poate cronometra. Câştigă echipa care a reuşit să ghicească cuvinte mai multe sau într-un timp mai rapid. 

Cum (nu) se mimează?
  • Nu vorbiţi!
  • Nu mimaţi litere, silabe, număr de litere din cuvânt!
  • Dacă aveţi de mimat un titlu, puteţi arăta cu degetele câte cuvinte sunt în total (de exemplu, arătaţi trei degete pentru "Pe aripile vântului") şi cu al câtelea cuvânt începeţi (mai ridicaţi o dată cele trei degete dacă începeţi să mimaţi "vânt").
  • Nu vă folosiţi de "recuzită" pentru a mima!
  • Nu indicaţi obiecte din jur, haine de pe voi etc.! (s-ar pierde rostul dacă cineva care mimează "tablou" ar arăta spre unul cu degetul, nu?)

Varianta 1 : Toaleta elefantului: Fiecare echipa îşi desemnează un reprezentant.
Aceştia sunt conduşi de către conducătorul de joc într-o altă încăpere, unde acesta le va citi o acţiune scurtă: Este ziua în care îngrijitorul elefantului de la grădina zoologică trebuie să-l spele pe acesta. Îngrijitorul se înarmează cu două găleţi de apă, o perie cu coadă şi o scară. Se duce la elefant, îi dă o bucăţică de zahăr, îl freacă cu peria până unde ajunge, apoi propteşte scara de spatele acestuia, îl freacă din nou, coboară de pe scară, ia găleţile cu apă, îl clăteşte,îşi ia uneltele şi pleacă. "
Reprezentanţii se întorc fiecare în echipele lor, unde, timp de câteva minute, vor mima acţiunea. În grupul mare, fiecare echipă va povesti ce a înţeles din mimă, comparându-se calitatea mesajelor transmise. Jocul se poate relua, conducătorul acestuia având pregătită o nouă acţiune hazlie.

Variantă 2 . Jocul se poate juca şi individual. Jucătorii vor mima pe rand cuvinte pe care le extrag dintr-o palarie sau bol şi vor fi punctaţi cei care ghicesc. 

Mai puteţi juca şi