30 martie 2011

Ţară, ţară, vrem ostaşi!

tara, tara, vrem ostasi!, poza de pe adventurekids.ro
Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 6 jucători în sus.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă spiritul de atenţie,  îşi dezvoltă dexteritatea picioarelor şi a mâinilor, învaţă să respecte reguli, se distrează.

Spaţiul de joacă. în exterior

Materiale necesare. nu sunt necesare

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Ţară, ţară, vrem ostaşi! " Copiii sunt împărţiţi în două echipe şi cele două echipe sunt aşezate la o distanţă de câţiva metri fiecare formând un “gard”, ţinânduse de mâini.
Va exista un dialog între echipe: 
“-Ţară, ţară, vrem ostaşi!”.
-Ceilalţi răspund: “Nu vă dăm!”
“-Atunci luăm!”
“-Pe cine?” Atunci se va menţiona un nume de copil ce se afla în acea echipă.
Acesta trebuie să fugă şi să spargă, dacă poate, şirul (zidul) celălalt. Dacă reuşeste se va întoarce la echipa lui cu un copil din acea echipă, acesta facând parte din echipa lui; Iar dacă nu reuşeşte, va rămâne în echipa care l-a strigat. Câştigă echipa care a reuşit să adune toţi ostaşii.


Variantă:  Copiii strigaţi care nu reuşesc să spargă zidul, vor ramâne capturaţi şi folosiţi ca şi “scut” în faţa perechii unde a încercat să spargă zidul, apărând mâinile celor doi sau în faţa altor “legături”. Acesta poate fi mutat înaitea fiecărui “atac”. Atunci când într-o echipă mai ramâne un singur jucător, scuturile pot fi tranformate în jucători propii. Jocul se termină când o echipă nu mai are nici un scut şi/sau doar un singur jucător, sau atunci când jucatorii dau semne de oboseală/ plictiseală. Câştigă echipa cu cei mai mulţi jucători/ scuturi.

Observaţii: Atenţie, la acest joc copiii riscă să se lovească, să se îmbrâncească, să îi doară mâinile...