21 septembrie 2016

Balonul care se umfla singur - fun science

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus. Activitate potrivita pentru grupuri mici

Obiective. participantii isi dezvolta gîndirea științifica - previziuni, observații, comparație, raționament, colectarea datelor, experimentare și evaluare.

Spaţiul de joacăîn interior sau exterior

Materiale necesare. sticla, balon, apa, otet, bicarbonat, palnie de plastic, lingura. 

Pregătirea jocului. Li se prezintă participantilor regulile de joc sau ale activitatii.

Cum se face  "Balonul care se umfla singur". In sticla punem apa si otet. In balon punem cu ajutorul paniei cate putin bicarbonat. Apoi punem gura balonului pe gura sticlei si ridicam putin balonul ca sa cada bicarbonatul din balon in sticla. Ar trebui sa inceapa reactia si sa inceapa balonul sa se umfle. Daca nu, agitam putin sticla. 
activitati fun science, fun science, sursa foto www.micatelierdecreatie.ro,jocuri experimente, activitati de gradinita, activitati de petrecere, ateliere fun science in magazine, jocuri de grădiniţă, jocuri pentru copii mici, jocuri de interior, , activitati scoala altfel, jocuri distractive, stiinta distractiva, chimia distractiva, fun scinece pentru copii, profesorul trasnit, expeimente cu produse din bucatarie, activitati extascolare,experimente stiintifice, experimente stiintifice usoare


Explicatie. Otetul care este acid intra in reactie cu bicarbonatul de sodiu care este o baza. Cand cele doua se amesteca se obtine acidil carbonic care este instabil si se descompune devenind dioxid de carbon. Acesta umple balonul. dioxidul de carbon este mai putin dens decat substantele din care s-a creat. vrea sa se extinda iar balonul este elastic si ii permite asta, umflandu-se.